Bästa sätten att spara in på elen

Hösten närmar sig med stigande elpriser och kallare väder. Mitt i valtider har elen kommit att bli den viktigaste valfrågan. Johanna Stål sammanställer här sina bästa tips på hur du kan spara in på elräkningen samtidigt som du är solidarisk med Europa och klimatsmart. 

För femton år sedan skrev jag en bok med namnet Energi – hur design kan göra skillnad ihop med designers Kerstin Sylwan. Hon tillhörde redan då ett nätverk med designers som jobbade intensivt med miljöfrågorna innan 2008. I boken, som vi gjorde på uppdrag av Energimyndigheten, pratade vi om design som verktyg för att få människor att använda mindre el, bland annat genom det som några år senare kom att kallas nudging eller beteendedesign. Idag är frågan återigen på tapeten. Det har hänt mycket i teknikvärlden, men fortfarande ser vi en ökning av elanvändandet, snarare än en minskning. Och nu skenar priserna över hela Europa.

I företagsvärlden är industriell symbios på frammarch på grund av stigande elpriser och priser på resurser och råvaror, men vi skulle också behöva avsätta miljardinvesteringar i energieffektiviseringar i våra hus och andra byggnader. Några av de bästa sätten att spara in el är ganska självklara tips, men ändå inget vi gör i så stor utsträckning. För att få elen att räcka till i huvudsak viktiga verksamheter som sjukvård, skolor och uppvärmning behöver vi ransonera med elen rejält denna vinter. 

Här är mina bästa tips på att spara el, vara solidarisk med resten av Europa och samtidigt vara klimatsmart.

Detta kan du göra idag:

  • Det som ger störst effekt är helt enkelt att sätta ner värmen någon grad i boendet, avvakta med att sätta i gång värmen efter sommaren och att sänka den när du är bortrest.
  • Öppna alla persienner och gardiner på morgonen så att solen kan värma upp boendet naturligt när det är kallt (och tvärtom – ha gardinerna fördragna varma sommardagar, särskilt i de lägen där solen ligger på. Alternativt införskaffa persienner.)
  • Duscha kortare och undvik att bada, vilket kräver stora mängder uppvärmt vatten. Köp snålspolande blandare i vattenkranar och dusch.
  • Skippa torktumlaren och torka kläder ute på balkongen eller i trädgården, året runt.
  • Tvätta kläder på ”eco-program” i 30 eller 40 grader för det mesta, givetvis 60 grader om det är underkläder och 90 grader vid sjukdomar såsom magsjuka. Men se också till att kläderna verkligen är smutsiga och tvätta av små fläckar för hand och vädra dem ofta.
  • Om det är kris i plånboken kan du också tänka till och duscha när du är på gymmet (eller på jobbet om det finns dusch).
  • Har du inte gjort det ännu är det läge att byta ut lamporna hemma till de mest energisnåla led-lamporna, och givetvis inte ha tänt i onödan.
  • För mysbelysning kvällstid går det att använda små värmeljusliknande behållare som fylls på med vanlig matolja, se dessa exempelvis.
  • Gå ett varv i huset och titta igenom din teknikpark. Kanske har du onödiga grejer som står och tickar? Saker i stand by som kan stängas av helt? En extrafrys som nästan är tom och kan stängas av?
  • Dammsug bakom kylen och frysen, vilket gör att kompressorerna inte behöver arbeta lika mycket. Och ta en kylig dag och frosta av frysen, det sparar el. Har du väldigt gamla kylskåp och frys så byt ut till de energisnålaste varianterna på marknaden.
  • Täta fönster och dörrar med nya tätningslister. De torkar ut med jämna mellanrum så de kan behöva ses över. Är det en glipa i dörren kan du köpa en tjockare tätningslist att sätta just där.
  • Undvik tjocka möbler framför element som blockerar värmen från att nå ut i rummet.

Detta kan du göra på sikt:

  • Kanske kan du/ ni ta in en inneboende för att dela på hyror och kostnader för uppvärmning. I många städer är det brist på billiga boenden för exempelvis studenter, nyseparerade eller andra som behöver något snabbt och prisvärt.
  • Givetvis – byt till en hållbar och energisnål värmekälla. Det beror lite på boendes förutsättningar men det finns allt från bergvärme, till solpaneler och värmepumpar. 
  • Gå med i, eller starta ett vindkraftskooperativ.
  • Bor du väldigt stort kanske det är läge att hitta något mindre (alternativt dela boendet på fler personer). 
  • Ska du köpa ett nybyggt hus, kolla efter Svanen-certifierade, eller välj så kallade lågenergihus eller passivhus.
  • Isolera vinden, om den inte redan är det.

Detta var några av mina bästa tips. En del kommer från min bok Ett hållbart liv – 365 råd som jag gjorde ihop med Naturskyddsföreningen 2018, och några är nya. Det kan vara mycket att tänka på, men börja i en ände och gör något så kommer nästa steg lättare. Ta hjälp av en vän eller släkting som har koll eller kommunens energirådgivare.

Originaltexten publicerades 9 september 2022.


Posted

in

by