Efter åtta års forskning är forskningsprogrammet Mistra sustainable consumption – från nisch till mainstream, klart. Resultatet, som visar på att det krävs en kombination av styrmedel, normer och rättvisa för att ställa om, finns nu att hitta i en rapport och en chat-bot.
Forskningsprogrammet har tittat på hur dagens konsumtion kan ställas om för att bli mer hållbar. När forskningsprogrammet startade var det en reaktion på den dåvarande idén om att konsumenterna gör hållbara val bara de får information och styrs åt rätt håll (nudgas). Här ville man istället titta på samspelet mellan olika faktorer som infrastruktur, vanor, värderingar, kunskap. Forskarna har också tittat på frågor som politik och styrmedel och begrepp som tillräcklighet.
Sammanfattningsvis visar forskningen att omställning till grön teknik inte är tillräcklig utan att även konsumtionsmönster behöver förändras. Såsom en halvering av flygandet och en minskning av bilkörandet och en större andel växtbaserad kost. För att lyckas behövs stöd från omgivande samhälle i form av infrastruktur, prissättning och normer. Styrmedel och en aktiv politik för att styra ut ohållbar konsumtion är viktig. Ett exempel är åtgärder som minskar produktförstörelse, såsom krav på produktkvalitet, återtagssystem och investeringar i återbrukssektorn. Ett annat styrmedel är matskatteväxling, där moms på frukt, grönsaker och fullkorn slopas och skatt på kött och sockersötade drycker ökas.
En annan forskning har tittat på flygets utsläpp där det konstateras att omställning av flygen till fossila bränslen inte räcker, då det ännu med den tekniska utvecklingen som skett till år 2060 inte kommer vara tillräckligt. Här kan exempelvis nattåg vara en bra alternativ för att minska utsläppen rejält, och med rätt insatser kan 30 procent av dagens flygresor till mellersta Europa ersättas av tågresor.
Utöver forskningsrapporten har projektet också utvecklat en chat-bot baserat på forskningspublikationerna där man kan få svar på olika frågor om hållbar konsumtion.
Camino medverkade som partner i forskningsprojektet under de första fyra åren och deltog i workshops samt bidrog med erfarenheter och input. Alla referenser kommer från rapporten Konsumtionens gränser. Resultat från forskningsprogrammet Mistra Sustainable Consumption.
Foto: the Blowup/ Unsplash

