Havsbönder renar haven

I skuggan av försurade, övergödda hav fyllda av söndertrålade bottnar, fiskodlingar med antibiotikastinna fiskar som rymmer ur sina nät och sprider sjukdomar till den vilda fisken, är det allt fler som överger industrin för att sadla om. En väg framåt kan vara att bli en regenerativ havsbonde som istället återskapar havens ekosystem.

Hundratusentals laxar rymmer varje år från bland annat laxodlingar och smittar ner vild fisk med sjukdomar, skapar antibiotikaresistens och förstör havsekosystemen. Senast för någon vecka sedan rymde 27 000 laxar från en laxodling utanför Dyröy i Norge, något som företaget försöker ta hand om genom att utlova hittelön på 500 kronor per infångad lax. Men med liten framgång.

– Det här är en tickande ekologisk bomb, säger laxexpert Johan Höjesjö, professor i ekologisk zoologi vid Göteborgs Universitet till P4 Göteborg. När den odlade laxen simmar bland vildlaxen sprider de sjukdomar och parasiter, enligt Johan Höjesjö.
– Vildlaxen har gått ned med 50 procent och det här är ett bekymmer som man känner till väl. De odlade laxarna lever mycket mer tätt och ser väldigt tilltufsade och konstiga ut, fortsätter han.

Marknad för nya yrken

När allt fler vill sluta med det traditionella fisket som allt mer kommit att förstöra havsekosystemen, har det öppnat för en generation av nya havsförvaltare. En av dessa är Bren Smith, som porträtteras i dokumentären Food Inc 2 och även är författare till boken Eat like a Fish. Idag odlar han 10 hektar kelp, ostron, musslor och pilgrimsmusslor i flera ”våningar” ner mot havsbotten. Inte bara ger det mat som kan skördas utan dessutom hjälper det till att rena haven från övergödning och binda kol. En kelp-planta binder fem gånger mer kol än en landlevande växt, enligt Smith.

I Västsverige finns flera alg- och musselodlingar med liknande syften och runt om i världen, bland annat utanför New York där miljarder ostron odlats sedan 2012 och markant renat vattnet.

Den stora utmaningen nu är att få människor att byta ut odlad fisk mot musslor, ostron och alger. En uppdaterad hemkunskap för vår tid.

För dig som vill läsa mer om att bruka och vårda havet enligt regenerativa principer finns, förutom Bren Smiths egna bok, böckerna Rewilding the Sea av Charles Clover, Ecological Redeption: Ocean farming in the era of Climate Change av Hildegarde Hannum och Bren Smith samt The Seaweed Revolution av Vincent Doumeizel.

I föreläsningen Regenerationen tar vi upp bland annat brukandet av havet som en del i omställningen mot en planet i ekologisk balans. Läs mer om föreläsningen här!

Foto: Shane Stagner @unsplash


Posted

in

, ,

by