Det är självhjälptipsens fel

Det är inte bra att äta potatis hör jag i en podd. Alltså för hälsan. För några år sedan var det några andra poddare och tillika författare som skrev att man inte skulle äta mogna bananer utan enbart gröna.

En annan självhjälpsbok pratar om mat som gör dig vacker, en tredje om hur du ska ta bort vänner som stjäl din energi och en fjärde om hur du kan sova i 20-minuters intervaller under dagen för att på totalen kunna minska ditt sömnbehov. Jag vet allt detta, för jag har läst dessa böcker.

För att vara ärlig kan jag säga att jag slänger mig över självhjälpslitteratur. Allt i förhoppningen om att kunna må lite bättre, känna mig lite lyckligare och orka lite mer. Kunna fokusera bättre, sova bättre och gå ner i vikt. Jag tänkte förr att det var väl bara bra om jag förbättrar mig själv, så jag kan hjälpa andra mer. Men tänk vilket feltänk det faktiskt är.

Självhjälpstips, böcker och poddar skulle jag snarare säga försämrar oss själva och världen, genom sitt ensidiga fokus på det egna jaget. Förvisso nämner vissa betydelsen av samhörighet och nära relationer och att ”göra gott”, men fokuset är ändå för att själv mår bra eller bli ”en bättre människa”.

Vad händer då med idén om att göra samhället bättre? Om vi är så upptagna med att nagelskåda våra egna kylskåp, optimera vår tid och spendera tid med andningsteknikövningar och ansiktsmassage så finns det varken tid eller ork för så mycket mer. Samtidigt som forskningen är entydigt med att det vi mår bättre av är att ingå i större sammanhang, uppleva en känsla av meningsfullhet och av att göra skillnad. Att vara en del i en linje av förfäder som strävar efter en bättre värld för våra kommande generationer, en viktig kugge i ett samhällsbygge som går åt rätt håll.

Varför tillåter vi oss att ge upp och falla för frestelsen med att fokusera på jaget? En anti-självhjälpsbok är vad som skulle behövas, en podd som belyste meningen med sammanhang och andra livsåskådningar där laget är viktigare än jaget? Där vi:et går före mig. Kanske är det nästa bok jag ska skriva, samtidigt som jag trycker i mig bruna bananer för att minska matsvinnet och odlar potatis för att öka samhällets resiliens?

Foto: Darius Bashar/ Unsplash


Posted

in

,

by