DIY: Så anlägger du en äng

Vi ser allt färre nyttiga insekter i våra bostadsområden, när allt fler väljer att lägga asfalt, sten, trädäck eller gräsmattor över hela sina tomter. Varför inte gå samman med dina grannar och skapa några gröna stråk mellan husen där naturens välgörare kan trivas?

  1. Försök hitta något område som fortfarande inte är asfalterat eller stenbelagt, eller bryt upp asfalten/stenarna om det är en bra plats. Det kan vara en allmän plats eller en bit av någons trädgård (så länge tomtägaren är med på det såklart).
  2. Identifiera om det redan finns några bra växter på platsen eller i området som ni kan ta frön eller skott ifrån.
  3. Anlägg en miniäng med växter som uppskattas av fjärilar, bin och andra pollanitörer. Använd en näringsfattig jord för att undvika att tuffa “ogräs” tar över. Marken ska också vara väldränerad.
  4. Slå den lilla ängen med en lie eller klipp med en röjsåg (ej trimmer som sliter sönder växterna) i början av augusti så att frökapslarna kan falla ner på marken inför kommande år och ängen består.
  5. Ha lite tålamod, det tar ungefär tre år att få en äng som är i fin balans.
  6. För extra djurliv med bland annat grodor kan även en lite damm anläggas om plats och ork finns.
  7. Ängen ska aldrig gödslas, kalkas eller behandlas på något sätt.
  8. Odlar du grönsaker i din trädgård kan du troligtvis få en bättre skörd när ängen anlagts. Dessutom brukar det uppskattas av barn med alla fjärilar, ett aktivt djurliv och härliga dofter.
  9. Njut!

Bra växter för en äng

  • Sidenört ses av många som ett ogräs, men är en fin blomma som fjärilar älskar, särskilt fjärilen Monark som är hårt utsatt av klimatförändringar och behöver vårt stöd.
  • Buddleja eller fjärilsbuske älskas av fjärilar.
  • Blommande basilikabuskar och lavendel älskas av våra kära bin. Liksom Röd Solhatt, Vallmo och många andra sorter.
  • Ljung är också uppskattat av bin och kan ge en god ljunghonung.
  • Ängsblommor finns att köpa på påse, om man vill ha lite blandade sorter. Men välj gärna sorter som ni vet trivs i ert område och er växtzon, då blir det mindre jobb.

Tips! Om du/ni inte hittar en lämplig plats på er gata så vänd er till kommunen och fråga om ni kan få en använda en bit land i närheten till detta ändamål. Brukar uppskattas av kommunen då det bidrar till biologisk mångfald, förbättrar luft och ökar ett områdes attraktivitet.

Originaltext publicerad 11 maj 2020. Foto: Unsplash


Posted

in

by

Tags: